Informatica
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Structura unui calculator

In jos

Structura unui calculator    Empty Structura unui calculator

Mesaj  Admin Mar Mar 06, 2012 1:33 pm

- U.C. = UNITATEA CENTRALA: cea mai importanta componenta
- P. I. = PERIFERICE DE INTRARE: cu ajutorul lor se introduc date in calculator
- P. E. = PERIFERICE DE IESIRE: prezinta rezultatele unui calculator

A. UNITATEA CENTRALA. COMPONENTE

1. Microprocesorul - este creierul sistemului, el indeplinind toate sarcinile calculatorului.
Unitatea de masura a informatiei este BIT- ul, cu doua stari posibile: 0 si 1, iar unitatea de masura pentru calculator este BYTE-ul (OCTET).

1 OCTET = 8 BITI
1 KO = 1024 O = 2 10 O
1 MO = 1024 KO = 2 20 O
1 GO = 1024 MO = 2 30 O

Calculatorul lucreaza numai cu 0 si 1 , transformand toate operatiile in baza 2. El stie sa faca doar adunari si scaderi, inmultirea facandu-se prin adunari repetate iar impartirea prin scaderi repetate.

Tipuri de microprocesoare:
- Intel 8086, 80286, 80386, 80486, Pentium (I, II, III,IV)
- AMD … K5, K6, K6-II, K6-III,K7

2. Clock (tact, ceas) - este generatorul de frecventa care determina viteza de lucru a calculatorului. Cu cat viteza este mai mare cu atat performantele calculatorului cresc. Viteza de lucru se masoara in Mhz(GHz).

3. Memoria interna (M.I.) - este locul in care calculatorul efectueaza toate operatiile. Este alcatuita din doua module: ROM si RAM.

- ROM (Read Only Memory) - contine componentele logice necesare testarii functionarii calculatorului si incarcarii sistemului de operare. Datele din aceasta memorie sunt inscrise la fabricarea calculatorului, ele pot fi doar citite si nu se sterg prin inchiderea calculatorului ci numai prin inlocuirea circuitului respectiv.

- RAM (Random Access Memory) - este locul unde se desfasoara si ruleaza toate componentele logice (programele). Acest tip de memorie permite atat citirea cat si scrierea datelor in ea. Problema este ca informatia nu poate fi stocata permanent, ea fiind stearsa odata cu deconectarea calculatorului, acest lucru fiind posibil chiar si atunci cand calculatorul este in functiune.

4. MEMORIA EXTERNA (M.E.) : reprezinta , de regula, suportii magnetici sau de alta natura care permit stocarea datelor si informatiilor sub forma organizata.

Tipuri de memorie externa:
a) Discuri magnetice

a1) Discuri dure (Harddisk): sunt discuri de mare capacitate (de ordinul MO sau GO) care sunt dispuse in interiorul unitatii centrale; au forma cilindrica, fiind formate din mai multe discuri coaxiale suprapuse, intre care exista un spatiu;
a2) Discuri flexibile (Floppy disk) sau dischete: sunt discuri de dimensiuni si capacitati reduse, usor transportabile;
Discurile fixe sau flexibile au capacitati de stocare a informatiilor diferite, in functie de dimensiunea lor fizica si densitatea maxima de formatare admisa.
Pentru asigurarea functiilor de scriere si citire a datelor este necesar ca acestea sa se gaseasca inscrise pe suportul magnetic conform unui standard care implica la nivelul discului impartirea acestuia in sectoare si piste. Aceasta operatie de pregatire a discului in vederea inscrierii informatiei conform sistemului de operare se numeste formatare. Operatia de formatare este necesara indiferent de tipul discului, fix sau flexibil.

b) Benzi magnetice:

casete: au capacitati foarte mari (de ordinul GO);

c) Suporti optici - CD-ROM :

Discul CD-ROM este un suport pe care sunt inmagazinate datele prin mijloace optice, care ofera o capacitate de cel putin 650 megaocteti sau 70 de minute de muzica. Discul CD-ROM este foarte asemanator cu compact discul audio si poate fi ascultat chiar intr-un CD-player. Rezultatul auditiei va fi zgomotul, cu exceptia cazului in care pe disc, pe langa date, sunt si inregistrari audio. Accesarea datelor de pe un CD-ROM este ceva mai rapida decat in cazul unei dischete, dar mai lenta decat la hard discurile de tip nou. Termenul de CD-ROM se refera atat la discul propriu-zis cat si la unitatea care il citeste.

Alte tipuri existente:
- CD-R(CD-Recordable): ofera posibilitatea inregistrarii de compact discuri.
- CD-W(CD-Rewritable): ofera posibilitatea reinregistrarii de compact discuri.

B. PERIFERICELE DE INTRARE: sunt dispozitive care permit introducerea datelor spre calculator. Ele sunt de mai multe tipuri:

1. Tastatura : este echipamentul standard de intrare si permite introducerea de date, comenzi si programe;
2. Mouse : - permite marirea vitezei de operare ;
- exista mai multe tipuri: cu doua sau trei butoane, serial sau paralel;
3. Scanner : este un dispozitiv de preluare si prelucrare a imaginilor fixe; preluarea se face cu programe speciale care, de obicei, insotesc scanner-ul.

C. PERIFERICELE DE IESIRE : permit prezentarea rezultatelor sub diferite forme. Ele sunt de mai multe tipuri:

1. Display (monitor): este dispozitivul standard de iesire;

2. Imprimanta : dispozitiv de prezentare sub forma scrisa a informatiei.
Tipuri de imprimante:
- matriciale: folosesc principiul imprimarii pe baza de cap de imprimare cu ace (9 sau 24) si banda tusata care se numeste ribon ;
- cu jet de cerneala: folosesc principiul proiectiei unui fascicul de cerneala pe o fanta micronica; aceste imprimante sunt foarte bune, rapide, rezolutive, dar folosesc o cerneala speciala foarte scumpa;
- laser: functioneaza dupa principiul copiatorului Xerox;

3. Plotter : - este destinat imprimarii grafice a desenelor tehnice;
- lucreaza dupa principiul capetelor de tip rotring, avand mai multe capete
de diferite dimensiuni;

4. Soundblaster: este un dispozitiv destinat redarii sunetelor; impreuna cu
CD-ROM – ul, boxele si microfonul, formeaza kit-ul multimedia. Acest kit este motivul principal pentru care se cumpara astazi un calculator, deoarece ofera simultan posibilitatea de a invata si de a va distra.

D. Alte elemente auxiliare:

1. Modemul, prin care un calculator se poate conecta la reteaua telefonica, permitand intrarea in reteaua Internet si utilizarea calculatorului ca fax. Modemul poate fi intern (o placa introdusa in calculator) sau extern.
2. Placa de captura video, folosita pentru a captura imagini. Aceasta placa preia semnalul de la o camera video, un videorecorder sau orice alta sursa video si il stocheaza pe harddisk.
3. Placa TV: permite urmarirea si inregistrarea programelor TV pe calculator.
4. Joystick: dispozitiv folosit pentru jocuri.

Tipuri de calculatoare

1. Desktop
2. Tower
3. Laptop
4. Notebook
5. Palmtop

In timp ce calculatoarele de tip desktop si tower sunt mai voluminoase, calculatoarele Laptop, Notebook si Palmtop au dimensiuni reduse si chiar foarte reduse (Palmtop).
Astfel, calculatoarele Notebook au un ecran de aproximativ 25 cm, putand afisa 24 de randuri de text, fara ca acest fapt sa le afecteze performantele.
Calculatoarele Palmtop afiseaza numai 12 randuri dar au avantajul ca au o greutate foarte redusa (numai 300 g), tastatura ocupand 15 cm. Aceste calculatoare pot rula cele mai importante programe Windows, dar sunt mai putin performante decat un Notebook. Avantajul lor consta in pretul care este ½ din cel al unui Notebook.
Admin
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 1113
Data de inscriere : 02/03/2012

http://dutu.p.ht/

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum