Informatica
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Placa de baza

In jos

Placa de baza  Empty Placa de baza

Mesaj  Admin Mar Mar 06, 2012 11:49 am

Placa de baza ("mainboard - motherboard") este piesa la care se conecteaza toate celelalte componente ale calculatorului, atat din interior (procesor, placa video, hardisc, etc.) cat si din exterior (tastatura, maus, etc.). Ea este alcatuita dintr-o placa pe care sunt gravate circuitele care permit comunicarea intre componentele calculatorului. Pe placa se gasesc dispozitivele care permit montarea componentelor (soclu pentru procesor, slot AGP pentru PV, sloturi PCI pentru modem, placa de retea, etc.), dispozitivele de conectare a unor componente (porturi seriale, paralele, USB, etc.) dar si componentele care sunt integrate in placa de baza (de ex. placa de sunet).
Componenta principala a unei PB este un ansamblu de microcircuite (numit cipset) a carui functie este de realizare si optimizare a transferului de date intre diferitele componente ale calculatorului (CPU, memoria RAM, PV, hardisc, etc.). Ca urmare si PB are un rol important in performanta generala a unui calculator. Cipsetul este alcatuit de obicei din doua parti, numite NorthBridge (responsabil cu transferul de date de la si catre procesor, PV si modulele de memorie) si respectiv SouthBridge (responsabil cu transferul de date de la si catre hardisc, CD-ROM, placa de sunet, unitate de discheta, piesele aflate in sloturile PCI, componentele conectate la porturile serial, paralel, USB si PS/2) . Cele doua parti sunt separate fizic dar comunica intre ele printr-o magistrala speciala de mare viteza.
Daca facem o analogie cu corpul uman putem sa spunem ca procesorul unui calculator este capul care contine creierul iar placa de baza (PB) este corpul care contine inima dar si vasele de sange si nervii.
Placile de baza sunt produse de o multitudine de companii, unele mai cunoscute (Asus, Epox, Gigabyte, etc.) altele mai putin cunoscute. Performanta unei PB este data in mare masura de cipsetul ei dar un rol important il are si arhitectura sa (asamblarea diverselor sale componente si optimizarea functionarii acestora) care este specifica fiecarui producator.
Placile de baza se aleg in primul rand in functie de procesorul pe care dorim sa-l folosim (AMD sau INTEL) si de viteza acestuia. Alegerea unei placi de baza corespunzatoare pentru procesorul pe care-l avem este esentiala pentru ca altfel calculatorul nu va porni.
O PB pentru procesor AMD poate fi folosita atat pentru procesoare Athlon cat si Duron (dar nu si pentru Pentium sau Celeron) si se numeste PB cu socket A (soclul in care se fixeaza procesorul). O PB pentru procesor INTEL poate fi folosita atat pentru procesoare Pentium cat si Celeron si se numeste PB cu socket 478. In al doilea rand trebuie sa alegem cipsetul placii de baza.Pentru procesoarele INTEL alegem o PB cu cipset produs de INTEL, SIS, ALi sau VIA. Pentru procesoarele AMD alegem o PB cu cipset produs de NVIDIA, VIA, SIS, AMD sau ALi. In fine, pentru acelasi cipset exista de obicei mai multe generatii. Astfel exista de exemplu cipseturi de tipul VIA KT 266, 333 si 400 care sunt cipseturi din generatii diferite, cel de ultima generatie fiind de obicei si cel mai bun.
Toate placile de baza noi au cateva dotari esentiale cum sunt sloturile PCI (in care se fixeaza de exemplu placa de sunet, modemul, placa de captura video, etc.), slotul AGP (in care se fixeaza placa video), sloturile pentru memoria RAM, porturi PS/2 (pentru tastatura si maus), porturi USB (pentru dispozitive care se conecteaza prin USB cum sunt minicamerele video), gameport (pentru joystic sau gamepad), portul paralel (pentru imprimanta). Multe din PB au si alte dotari in afara celor esentiale, de exemplu in ultimii ani aproape toate placile de baza au inclusa si o placa de sunet iar unele au inclusa o placa grafica sau o placa de retea. Dotarile suplimentare costa in plus si este la latatudinea noastra daca le acceptam sau cautam o PB fara ele.
Alaturi de o PB este inclus de obicei si un CD pe care alaturi de draivere se afla mai multe softuri dintre care cel mai importante sunt un program de tip antivirus si un program de monitorizare a temperaturii procesorului si a vitezei de rotatie a palelor ventilatorului procesorului.
Admin
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 1113
Data de inscriere : 02/03/2012

http://dutu.p.ht/

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum